Yoga Wall

Health Coaching

YOGA- EN MASSAGETHERAPIE

Als je ouder wordt, maar ook als je maar lang genoeg verkeerde houdingen aanneemt, verkleeft het bindweefsel en vermindert je flexibiliteit. Het wachten is dan vaak op problemen – stijve schouders, een stramme nek, een pijnlijke rug, hoofdpijn, uitstralingspijn of verlies van kracht. Yoga- en massagetherapie helpt problemen voorkomen of verlichten. Denk bij ‘voorkomen’ aan bijvoorbeeld cellulitis of pijnlijke gewrichten, en bij ‘verlichten’ aan medische klachten zoals reuma, frozen shoulders, een whiplash of hernia. Bewezen effect heeft de therapie ook na een operatie: het herstel wordt erdoor bespoedigd en pijnklachten nemen sneller af. Omdat ook wordt gewerkt met de acupressuurpunten uit de Chinese geneeskunde, heeft deze therapie bovendien een energetisch effect op het lichaam. Kortom, wie goed voor zijn lichaam wil zorgen, zou zichzelf maandelijks zo’n ‘onderhoudsbeurt’ moeten gunnen.

 

ADEMTHERAPIE & MINDFULNESS

Ademtherapie is heilzaam voor wie last heeft van bijvoorbeeld hyperventilatie, een burn-out, stress of een angststoornis, maar eigenlijk voor iedereen die het gevoel heeft dat zijn/haar ademhaling ‘beter kan’. Het leert je bewust stilstaan bij de – vaak verkrampte – manier waarop je ademt. Aandacht-gerichte training (mindfullness) leert je vanuit ademoefeningen fysieke, mentale en emotionele spanningen los te laten, waardoor je je beter kunt focussen en meer in het hier en nu kunt zijn. Aan het verleden kun je niets meer veranderen, maar vanuit zelfkennis kun je bewust invloed uitoefenen op het nu. Je leert handelen vanuit eigen helderheid en kracht, en niet vanuit projecties of andermans verwachtingen. Zo creëer je, vanuit je wezenlijke zelf, datgene wat je werkelijk wilt.

 

LEEFSTIJL- EN VOEDINGSADVIES

Om een wezenlijke mentaliteitsverandering in gang te zetten, worden alle aspecten onderzocht die een rol spelen op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Op basis hiervan wordt bepaald welke aanpak passend is. Deze diepgravende, holistische benadering zorgt ervoor dat de nieuwe levenshouding tot in lengte van jaren beklijft.

 

ERVARINGEN

JANE

‘Karen weet precies wat helpt’

Ruim een jaar geleden ben ik bij Karen beland, op aanraden van een arts. Nou ja, op medische indicatie eigenlijk. Al 38 jaar lang had ik uitstralingspijn van een spier in mijn bil. Niet af en toe, nee, 24 uur per dag.

Zelfs als je daar min of meer aan gewend raakt, dan nóg is chronische pijn een akelig energielek. Het beïnvloedt je leven enorm. Bij Karen ben ik ‘1-op-1’ begonnen met yogatherapie. Ongelooflijk maar waar: binnen veertien dagen was mijn pijn verdwenen. Karen heeft zo veel medische kennis vergaard, weet zo veel van het lichaam, dat ze je precies kan vertellen welke oefeningen je kunnen helpen. Dat onderscheidt haar enorm. Als je haar ‘yogadocent’ noemt, dan doe je haar eigenlijk tekort. Dat dekt de lading van geen kanten – zij is veel meer dan dat.

NATASJA

‘Ik kan nu eindelijk ontspannen’

Ik ben echt een gevoelsmens, maar wát ik nu ook meemaak overdag, ik lig er ’s nachts niet meer van wakker. Ik weet nu hoe ik met ademhalingsoefeningen rust kan brengen in mijn hoofd.

Ik belandde ooit bij Karen voor een massage. Ik heb een slechte rug; ben ook al eens geopereerd aan een nekhernia. Om de zoveel tijd reisde ik voor een speciale massage zo’n beetje naar de andere kant van het land, tot een vriendin zei: ‘Weet je dat hier in het dorp ook iemand zit die zoiets héél goed kan?’ We hadden direct een klik – zoals veel mensen zullen hebben met Karen. Dus toen ze vroeg: ‘Waarom doe je niet eens mee met de yoga? Dat zou heel goed voor je zijn’, dacht ik: prima, doen!
Wat Karen voor elkaar krijgt, is een sportschool nog nooit gelukt: ze weet je zó te motiveren, dat je er gewoon voor gáát. Door wat ze uitstraalt, door wat ze tijdens de les met je deelt. Ze zet je, zonder dwingend te zijn, aan het denken én voelen. Ineens merk je dan pas goed hoe verkrampt je in de auto zit, of hoe je gedachten maar blijven tollen. Mijn eerste yogales was drie jaar geleden. Ik ben niet meer weggegaan.

HANS

‘Alles hier ademt rust’

Je voelt: alles is hier in evenwicht. Dat zie je terug in de yogaruimte, ingericht met mooie, natuurlijke materialen. Veel hout, zeker nu, met de Wall erbij. En er is ook veel aandacht voor wat voeding voor je kan doen. Dat past bij yoga, en zeker bij Ashtanga.

Ashtanga Yoga is door een rauwkostgoeroe ooit geroemd om zijn enorme effectiviteit. Dat vind ik zelf ook heel belangrijk, wat je eet. Ons denken komt niet zomaar ergens vandaan. Met spiritualiteit was ik al langer bezig: in het Tibetaans boeddhisme heb ik iets gevonden waar ik me vertrouwd bij voel. Ook bij Yoga-Wall voel ik me thuis. Het doet me goed hier. Als landschapsarchitect zou ik het zo willen verwoorden: een boom zal óók niet merken dat-ie steviger wordt, maar ik heb het gevoel dat mijn levenskracht is toegenomen.